ترمومتر صنعتی و پزشکی و تفاوت بین آنها
ویروس کرونا و خطر ابتلا به آن از جمله نگرانی های امروزه افراد جامعه می باشد که موجب شده تا افراد بیشتر از هر زمان دیگر به خرید دماسنج جهت اندازه گیری دمای بدن روی آورند. نام های دیگر این دستگاه ترمومتر و دماسنج لیرزی می باشد. این دستگاه ها غیر تماسی بوده اند تا در زمان استفاده هیچ گونه تماسی با فرد بیمار نداشته باشند.
این تب سنج ها به دلیل تفاوت دمایی هر قسمت از بدن با بخش های دیگر، اندازه گیری دمای بدن را متناسب با پوست و ضخامت هر قسمت از بدن انجام می دهند. این دماسنج ها به صورت غیر تماسی ساخته شدند و این یک مزیت مهم برای این دستگاه ها محسوب می شود.
دماسنج های پزشکی بر اساس دریافت و پردازش اشعه مادون قرمز ساطع شده از بدن افراد قادر به اندازه گیری دمای بدن آنها می باشند. نتایج بدست آمده از این پردازش به صورت عدد قابل مشاهده می باشد که در واقع میزان دما و حرارت بدن فرد می باشد.
در این مقاله که از مجموعه مقالات مجله خبری دکتر ابزار می باشد، با انواع دماسنج های پزشکی آشنا شده و همچین به مقایسه دماسنج های پزشکی و صنعتی پرداخته شده است. با ما همراه باشید.
دماسنج های پزشکی
دماسنج جیوه ای
- از نوع ترمومتر تماسی بوده که به صورت دهانی مورد استفاده قرار می گیرد.
- به علت باریک بودن مجرا لوله، ذره بینی بودن دیواره شیشه ای آن و درجه بندی های ریز و دقیق، دقت اندازه گیری آن بسیار بالا است.
- دقت اندازه گیری آن برابر با ۰/۱± درجه سانتی گراد بوده و محدوده دمای اندازه گیری آن نیز بین بازه ۳۵-۴۲ درجه سانتی گراد تعریف شده است.
نحوه کار: برای استفاده از این ترمومتر ابتدا باید دمای اندازه گیری آن را بر روی عدد صفر تنظیم کنید. برای این کار سر فلزی دماسنج را به سمت پایین گرفته و آن را تکان دهید. دماسنح را در زیر بغل فرد گذاشته و پس از ۵ دقیقه آن را برداشته و چک نمایید. خط باریک و تیره رنگ دماسنج نشان دهنده میزان دمای بدن فرد است.
دماسنج دیجیتالی
- دقیقترین روش اندازهگیری جهت دمای بدن افراد می باشد.
- جزء ترمومتر های تماسی بوده که به صورت دهانی، زیربغلی و مقعدی استفاده می شود.
نحوه کار: در ابتدا لازم است عدد نمایشگر دماسنج را بر روی صفر تنظیم کنید و نوک حسگر را در محل مورد نظر قرار داده و پس از شنیدن صدای بوق، اندازه دما و حرارت بدن فرد بر روی صفحه نمایشگر نمایش داده می شود.
دماسنج گوشی یا تمپانیک
- از نوع دیجیتالی بوده و کار کردن با آن بسیار راحت و ساده است.
- از این دماسنج مناسب اندازه گیری دما و میزان تب بدن کودکان می باشد.
- این دستگاه از یک یک حس گر کوچک برخوردار است تا بتواند اشعه های تابیده شده از پرده صماخ درون گوش را دریافت نماید.
نحوه کار: نحوه کار این دماسنج به گونه ایی است که ابتدا به آرامی باید آن را وارد کانال گوش کنید تا مجرای گوش را به طول کامل پوشش دهی کند. سپس دکمه دستگاه را فشار دهید و به مدت یک ثانیه نگه دارید. حال دماسنج را خارج کرده و درجه حرارت را مشاهد کنید.
دماسنج غیر تماسی لیزری
- این دستگاه نیز از نوع دیجیتالی، لیزری است و با عنوان های دیگر نظیر دماسنج پیشانی، تفنگی نیز به فروش می رسد.
- این دماسنج قابل استفاده برای بزرگسالان و کودکان می باشد.
- از سریع ترین روش برای اندازهگیری میزان تب بدن فراد است.
نحوه کار: ابتدا نوک دماسنج را در فاصله ۳-۱ سانتی متری در وسط پیشانی قرار دهید و بعد ماشه دستگاه را فشار داده و با پس از شنیدن صدای بیب، درجه دمای فرد بر روی صفحه نمایشگر دماسنج، نمایش داده می شود. این دستگاه ها قابلیت اندازه گیری به صورت سانتی گراد و فارنهایت را دارد.
مقایسه ترمومتر صنعتی و پزشکی
عملکرد دماسنج های صنعتی نیز کاملا مشابه دماسنح های پزشکی است. در حقیقت تمامی اجسامی که در اطراف ما وجود دارند از خود، اشعه مادون قرمز ساطع می کنند که میزان آن متناسب با دمای جسم متفاوت می باشد. تمامی دماسنج ها چه صنعتی و چه پزشکی، جهت اندازه گیری دما از اشعه مادون قرمز استفاده کرده و آن را پس از دریافت پردازش در قالب درجه سانتی گراد و یا فارنهایت نمایش می دهد.
این ترمومترها به دلیل اینکه غیر تماسی هستند، در محیط های خطرناک، غیر قابل دسترس و غیر قابل لمس مناسب ترین ابزار اندازه گیری دما می باشد.
برای مقایسه و بیان تفاوت های دماسنج های پزشکی و صنعتی می توان گفت هر دوی این دستگاه عملکردی یکسان داشته و عمده تفاوت آنها در محدوده اندازه گیری دما می باشد. دماسنج های صنعتی عمدتا در بازه دمایی بین ۵۰- درجه تا ۵۰۰ درجه سانتیگراد و در برخی مدل های خاص تا ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد دما را اندازه می گیرند اما بازه دامیی اندازه گیری دماسنج های پزشکی بین ۳۲-۴۲ درجه سانتی گراد می باشد. دماسنج های پزشکی برای اندازه گیری سطوح و اجسام مناسب نیستند اما دامسنج های صنعتی را می توان برای اندازه گیری دمای و حرارت بدن استفاده کرد.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه نمایید: